top of page
uzay.jpg

Gayrimenkul hakkında sıkça sorulan sorular aşağıda olup tarafımıza sormak istediğiniz sorularınızı da sorabilirsiniz?

Emlak Vergisi

Emlak Vergisini Ilk Kez Ödeyecekler Nelere Dikkat Etmeli?

2022 yılı içerisinde gayrimenkul satın alanların ödeme yükümlülüğü 2023 yılında başlamaktadır. Yani 2022 yılına ait emlak vergisi 2023 yılı içerisinde ödeniyor. Ödeme için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak başvurulmalı ve yılın son gününden önce beyanname doldurulmalıdır.

2022 yılında satın alınan bir mülk için sahip olunan tapu bedeli ve kimlik ile beraber mülkün bağlı bulunduğu ilçe belediyesine gidilerek beyanda bulunulması gerekiyor.

Emlak vergisini ister tek seferde ister iki taksitte ödemek mümkündür. Tek seferde ödeme yapılacaksa mayıs ayının sonuna kadar ödeme gerçekleştirilmelidir.

Taksitle ödeme yapılacaksa ilk taksitin mayıs ayı sonuna kadar, ikinci taksitin ise kasım ayı sonuna kadar yapılması gereklidir.

Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

Emlak vergisinden muaf olunan bazı durumlar bulunmaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri bulunmayan emekliler, geliri olmadığını belgeleyenler, şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, ile aziler, engelliler, vefat etmiş emeklilerin yakınları  brüt 200 m²'yi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf tutulmuşlardır.

Bu muafiyet durumu sadece konutlar için geçerlidir. Diğer mülk türleri muafiyetten faydalanamıyor. Muafiyetten yararlanmak için ilgili belediyelere gerekli evraklar ile başvuru yapılması gereklidir.

Ayrıca muafiyet kapsamına giren kişilerin ücret, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, işyeri veya konut kira geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde bir gelir elde etmemesi gereklidir.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisine esas değerlerin tespiti, Emlak Vergisi Değer Takdir Komisyonları tarafından yapılmaktadır. Emlak vergisi oranları, gayrimenkulün niteliğine göre, konut, arsa, arazi ve iş yeri gibi alt türlere ayrılıyor. Büyükşehir statüsüne sahip illerde emlak vergisi oranları büyükşehir niteliği olmayan illerin iki katı yüksek olarak uygulanıyor.  

Emlak vergisi oranı büyükşehir statüsündeki illerde binde 2; büyükşehir statüsüne sahip olmayan illerde ise binde 1 oranı üzerinden hesaplanmaktadır.

İşyerlerine ait emlak vergisi büyükşehirlerde binde 4; büyükşehir niteliğine haiz olmayan illerde ise binde 2 oranıyla uygulanıyor.

Arazi niteliğindeki gayrimenkuller için büyükşehirlerde binde 2, diğer belediyelerde ise binde 1 oranında vergi uygulanırken, arsalar için büyükşehirlerde emlak vergisi oranı binde 6, diğer şehirlerde ise binde 3 olarak hesaplanıyor.

Emlak Vergisini Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi ödemesi gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye yapılmaktadır. Belediyelerin veznelerine gidilerek, EFT/Havale yoluyla ya da bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden kredi kartı ile ödeme yapılması mümkündür. Gayrimenkul sahibinin gayrimenkulden farklı bir şehirde bulunması halinde, ödemeler tüm belediyelerden yapılabilir.

Bunun yanı sıra, Gelirler İdaresi Başkanlığı web sitesi (gib.gov.tr) üzerinden ve E-Devlet kapısı vasıtasıyla İnternet Vergi Dairesi üzerinden de yapılma imkânı bulunuyor.

Öte yandan PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da emlak vergisi ödenmesinin mümkün.

bottom of page