Gayrimenkul hakkında sıkça sorulan sorular aşağıda olup tarafımıza sormak istediğiniz sorularınızı da sorabilirsiniz?
Tapu Üzerindeki Şerhler
Tapu Şerhi Nedir?
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
İntifa Hakkı Nedir?
İntifa hakkı taşınmaz veya taşınır bir eşya üzerinde bir kişiye sınırsız yararlanma yetkisi tanıyan bir irtifak hakkıdır. Bu konu ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanunu 724 – 822. maddeleri arasında yer almıştır. İntifa hakkı kişiye, başkasına ait bir eşya üzerinde kullanma ve semerelerinden faydalanma hakkını da kapsayan tam yararlanma yetkisi verir ve bir eşya üzerinde kurulduğu vakit malike sadece o şeyin kuru (çıplak) mülkiyet hakkı kalır.
İntifa Hakkı Sahibi Bu Hakkını Devredebilir Mi?
İntifa hakkı, ölene kadar yararlanma imkanı tanır. Ancak intifa hakkı sahibi bu hakkını bir başkasına devredemez.
İntifa Hakkı Miras Olarak Kalır Mı?
İntifa hakkı miras olarak kalmaz. İntifa hakkı, hak sahibinin ölümü ile son bulur. İntifa hakkı, kuru mülkiyet sahiplerine geri döner.
İntifa Hakkı Sahiplerinin Hakları Nelerdir?
İntifa hakkı sahibi, gayrimenkulün mülkiyetinin veya intifa hakkı devri dışında her türlü istifade hakkına sahiptir.
Kuru Mülkiyet Sahibinin Hakları Nelerdir?
Kuru mülkiyet sahibinin gayrimenkulden istifade hakkı yoktur. Ancak kuru mülkiyet olarak ve intifa hakkı devam etmek kaydı ile gayrimenkulün satışı mümkündür.
İntifa Hakkının Süresi Sınırlandırılabilir Mi?
Evet, intifa hakkı tesis edilirken belirli bir süre ile sınırlandırılabilir.
İntifa Hakkı Nasıl Tesis Edilir?
İntifa hakkı tesisi tapu siciline tescil sureti ile tapu müdürlüğünde yapılır.
Ölünceye Kadar Bakma Akdi Nedir?
Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devrikarşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp gözetmeyi taahhütetmesidir. Tapu kütüğüne tescil edilerek garanti altına alınır.
İpotek Nedir?
Bir borcun ödeneceğine güvence olarak, borç ödenince kaldırılmak koşuluyla, borçlunun ortaya koyduğu bir taşınmaz üzerinde alacaklı lehine tapu siciline işlenen kayıttır.
Hacizli Mal Satılabilir Mi?
Bir gayrimenkulün üzerinde bulunan hacizler satışa engel değildir. Satış, gayrimenkulün üzerindeki hacizle birlikte yapılır. Yani satışla haciz kalkmaz, devam eder. Fakat kamu hacizlerinde satışa kısıtlama getirilerek, kamu tarafından haczedilmiş menkul veya gayrimenkuller doğrudan satılamıyor. Kamu hacizlerinde sadece, kamu haczinin tapu kütüğünden kalkması ile taşınmazların satış işlemi yapılabilir.
İhtiyadi Tedbir Bulunan Gayrimenkuller Satılabilir Mi?
İhtiyadi tedbir bulunan bir gayrimenkul hiçbir şekilde satılamaz.
Kira Şerhi Nedir?
Gayrimenkul sahibi ve kiracının anlaşması sonucu kira sözleşmesi tapu kaydına işlenir. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenen kira şerhi, kiracının ya da mal sahibinin başvurusu ile yapılabilir.
Arsa Payı Nedir?
Arsa payı, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulan binalarda her bir bağımsız bölüme kat mülkiyeti yönünden düşen arsa hakkıdır.
Arsa Payı Neye Göre Belirlenir?
Arsa payı, bağımsız bölümün değerinin, ana taşınmazın toplam değerine olan oranı esas alınarak hesaplanır. Arsa payının değeri hesaplanırken her bir bağımsız bölümün kat irtifakının kurulduğu tarih itibariyle sahip olduğu piyasa değeri esas alınır.
Arsa Payı Düzeltme Davası Nedir?
Arsa payının düzeltilmesi davası, arsa payı hatalı ve eksik yazılmış olan kat mülkiyeti veya kat irtifakı sahipleri, ile bunların mirasçıları tarafından açılabilen bir tespit davasıdır. Yapının inşa edildiği tarih itibariyle geçerli olan koşullar dikkate alınarak tespit yapılır. Yapı yıkıldıktan sonra arsa payı düzeltme davası açılamaz.
Riskli Alan Nedir?
6306 sayılı yasa kapsamında riskli alanlar, zemin yapısı ya da üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanlardır. Riskli alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunun Kararı ile kararlaştırılan alanlardır.